Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Csaknem 12 milliárd forinttal támogatják a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal idei pályázatai a természeti és társadalmi jelenségek megismerése, új módszerek és eljárások kidolgozása érdekében, emellett kutatói életpályák indulását és kutatási programok kezdeményezését is ösztönzik – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a kutatási témapályázat önálló kutatócsoporttal rendelkező, nemzetközileg is elismert kutatók projektjeit támogatja, a fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázat pedig azokat a 40 év alatti kutatókat segíti, akik önálló kutatócsoportot létrehozva saját kutatási témát indítanak. A pályázatok összesített keretösszege 9,4 milliárd forint.

Az 1,5 milliárd forint keretösszegű posztdoktori kiválósági pályázat tudományos fokozatot szerzett fiatal kutatóknak biztosít három évre szóló támogatást. A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok kiírása 1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a belföldi kutatócsoportok külföldi együttműködésben megvalósuló projektjeit. A tájékoztatás szerint várhatóan még ebben a hónapban 1,2 milliárd forint keretösszegű felhívás jelenik olyan kutatók számára, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el az elmúlt 2 évben.

Felidézték, hogy az NKFI Hivatal 2015-ben dolgozta ki a tudományos műhelyeket támogató és a vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönző, összehangolt versenypályázati rendszert. Az egymásra épülő, átfogó pályázati rendszer egyaránt segíti az életpályájukat kezdő kutatókat, az élvonalbeli kutatásokat és a kutatói közösség széles körét – tették hozzá. Kiemelték, hogy a felhívások az eddig megszokotthoz képest korábban jelentek meg, így a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak. Ennek köszönhetően kiszámíthatóbbá válhat a kutatás finanszírozási rendszere, a tudományos projektek jobban tervezhetőek – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?