Hatszázmillió forinttal támogatja 2017-ben a nyomtatott és online lapok megjelenését az NKA

Jövőre hatszázmillió, 2018-ban és 2019-ben pedig 300-300 millió forint keretösszeget biztosít a nyomtatott és online lapok megjelentetésére a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottsága.

A folyóiratok jövőjéről szeptemberben szervezett konferencián elhangzott ígéreteknek megfelelően még az idén kiírták a szakmai kollégiumok mind a hároméves, mind az egyéves folyóirat-támogatásokhoz kapcsolódó pályázati felhívásokat – közölte kedden az NKA az MTI-vel. A különböző szakterületek pályázati kiírásai január végéig érhetők el az NKA honlapján.

Doncsev András, az NKA alelnöke a magyarországi folyóiratokról rendezett szeptemberi tanácskozáson azt mondta, hogy az NKA a könyv- és folyóirat-támogatási rendszer első lépcsőjeként az alkotókat támogatja, majd hozzásegíti őket a megjelenéshez folyóiratokban, kiadványokban, végül eljuttatják a lapokat a könyvtárakba, sőt azok korszerűsítéséhez is támogatást nyújtanak. Mint hangsúlyozta, nemcsak a szépirodalmat, hanem a könyv- és folyóirat-kultúra egészét kívánják támogatni, a tudományos, ismeretterjesztő, művészeti kiadványokat is.

A művészeti folyóiratok támogatására idén 1,4 milliárd forint pályázati igény jelentkezett, míg erre a célra mintegy félmilliárd forintot tudtak fordítani, ebből 150 milliót a szakmai kollégiumok saját keretükből csoportosítottak át.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?