Több mint száz projekt kap támogatást a TOP keretében Vas megyében

Vas megyében első körben 104 projekt összesen 11,6 milliárd forint támogatásban részesül a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) keretében – jelentették be kedden Szombathelyen, sajtótájékoztatón. Kondora Bálint (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: Vas megyének 21 milliárd forintnyi támogatás áll rendelkezésére a TOP keretében, a benyújtott pályázatok 80 százalékát találta első körben támogathatónak a megyei önkormányzat és a döntéshozatalban irányító hatóságként részt vevő Nemzetgazdasági Minisztérium.

A 65 vasi települést érintő támogatásokból felsorolása szerint jut pénz ipari parkok és iparterületek, piacterek, agrárlogisztikai központok fejlesztésére, csapadékvíz-elvezetésre, városi zöldterületek kialakítására, bölcsődék és óvodák felújítására, energetikai korszerűsítésére, kerékpárutak építésére, vidéki orvosi rendelők és helyi szociális alapszolgáltatások fejlesztésére, valamint turizmusfejlesztésre is. A részleteket a megye országgyűlési képviselői ismertették a megyeháza címertermében tartott sajtótájékoztatón. Hende Csaba (Fidesz) azt hangsúlyozta: az említett 21 milliárd forintnyi vasi kereten túl Szombathely TOP-kerete önmagában meghaladja a 14 milliárd forintot, amelyből jelentős fejlesztések valósulnak meg. Hozzátette, a legtöbb szombathelyi fejlesztés a megye minden lakosát szolgálja, ilyen például a Markusovszky Kórház fejlesztése és az épülő Haladás-sportkomplexum is.

Hende Csaba felsorolása szerint Nardán, Bucsuban, Sében és Balogunyomban a csapadékvíz-elvezetést oldják meg a támogatásból, Szombathely és Sé község között kerékpárutat építenek, Pornóapátiban az óvodát újítják fel, Felsőcsatáron pedig a nemzetiségi általános iskola épületeinek energetikai korszerűsítése történhet meg. Ágh Péter (Fidesz) megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: választókerületében csaknem 5 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg, például Bükön az ipari parkot fejlesztik, Répcelakon fedett piac épül, számos óvoda és bölcsőre újulhat meg, köztük Sárváron, Kőszegen, Celldömölkön, Rábapatyon, Lukácsházán, Merseváton, Perenyén, Gencsapátiban, Kemenesmihályfán, Peresznyén és Söptén, Acsádon és Horvátzsidányban. Hozzáfűzte: a „zöld város” programrész keretében Csepregen a Malomkert revitalizációja történik meg, Sárváron a Hild-park fejlesztése, Répcelakon pedig a 86-os főút melletti terület átfogó városképi fejlesztése.

V. Németh Zsolt (Fidesz) kiemelte: Vasváron újabb iparterület kialakítását, Szentgotthárdon pedig az ipari park továbbfejlesztését segíti a megítélt támogatás. Szólt arról, hogy a piacterek és agrárlogisztikai központok fejlesztése révén újabb lendületet kívánnak adni a helyi termékek előállításának és forgalmazásának, egyebek között Szalafőn, Egyházashetyén, Vasváron és Körmenden. Hozzátette, az óvodai és bölcsődei fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a térség demográfiai mutatói is javuljanak, a „zöld város” program fejlesztései pedig Őriszentpéteren, Jánosházán, Vasváron és Szentgotthárdon kaptak támogatást, ami reményei szerint egy élhetőbb és kellemesebb városi környezet kialakítására ad lehetőséget.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?