ART transfer-díjat alapított a Ludwig Múzeum

ART transfer néven díjat alapított a Ludwig Múzeum a kortárs művészet népszerűsítésének elismerésére. A díjjal a múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs művészet közvetítéséért és népszerűsítéséért – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várják a 2014-19 közötti időszakban megvalósult projektekkel. Olyan anyaggal is lehet jelentkezni, amely korábban már indult más pályázaton, de a szakmai bemutatkozásban meg kell jelölni, hogy melyik pályázaton szerepelt. Mint írták, a projekt középpontjában egy kortárs művészeti esemény, kiállítás, jelenség átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítésének, interpretációjának, pedagógiai megközelítésének kell állnia. A projekt célját különféle pedagógiai tevékenységek, eszközök, munka- és szervezeti formák segítségével valósíthatják meg a jelentkezők. Ez lehet múzeumpedagógiai foglalkozás, iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék. A projektek megvalósulásának helyszínével kapcsolatban nincsenek elvárások.

A részletes pályázati felhívás az ArtTransfer-díj  weboldalán található.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulós előzsűrizést követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános mini konferenciát mutatják be, ahol a zsűri a pályázók tízperces prezentációit követően hozza meg döntését. A Ludwig Múzeum a díjátadót követően honlapján elérhetővé teszi a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat. A díj összege bruttó 300 ezer forint, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága biztosít. A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek. A zsűri tagjai: Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Kassai Hajnal, az Emmi múzeumi főosztályának vezetője, Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályának vezetője, E. Csorba Csilla művészettörténész, a Pulszky Társaság képviselője, German Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és Szabics Ágnes képzőművész, művészetpedagógus.

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. október 26., a díjátadó november 15-én lesz.

(MTI)