Határidő előtt elérhető a településfejlesztési pályázatok teljes kerete

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) hét évre (2014-2020) vonatkozó 1231 milliárd forintos teljes keretösszegét pályázatok formájában már meghirdette a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány által kitűzött március 31-i határidő előtt – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az MTI-t. Az utolsó két felhívás szerdán jelent meg.

A TOP hét évre meghatározott keretösszege mellé a kormány további 30 milliárd forint többletforrást biztosított 2017-ben, így összesen 1262 milliárd forint összegben jelent meg 69 pályázati felhívás a megyék és megyei jogú városok számára az elmúlt két évben, ebből még 36 nyitott, 33 már lezárult. A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, kiemelt cél a helyi gazdaság megerősítése, a helyi foglalkoztatás bővítése és az újraiparosítás támogatása. Valamennyi felhívás 18 megye és 22 megyei jogú város saját fejlesztési elképzeléseit támogatja. A maguk által tervezett integrált területi programok (ITP) alapján juthatnak a számukra előre meghatározott, allokált támogatási összeghez – emlékeztetett az államtitkár.

A TOP keretében a megyék számára 797 milliárd forint, míg a megyei jogú városoknak 419 milliárd forint értékben érhetőek el európai uniós fejlesztési források. Mindezt kiegészíti a speciális eljárásrendje miatt az integrált területi programokban nem szereplő, 2016-ban meghirdetett CLLD (Community-Led Local Development – közösségvezérelt helyi fejlesztés) eszköz által biztosított 46 milliárd forint fejlesztési forrás. Ez az összeg a városi jogállású települések területén kulturális és közösségépítő fejlesztések támogatására elérhető – ismertette az államtitkár. A TOP legutóbbi, a Helyi identitás és kohézió erősítése című, a megyéknek és a megyei jogú városoknak szóló két új felhívása 20 milliárd forinttal támogatja a helyi közösségek, a közösségi szerepvállalás erősítését a települések, településrészek, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztésével – közölte.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?